Colomba – Vă dorim un Paşte Fericit tuturor celor care sărbătoriţi zilele acestea Sărbătoarea Învierii Domnului!
- 01.04.2021
- Posted by Szasz Mirela
- 0 Comment(s)
În fiecare primăvară aşteptăm cu nerăbdare revenirea pe rafturi a tradiţionalului colomba di Pasqua sau „porumbelul de Paște”. Printre dulciurile de Paște, puține au puterea simbolică a porumbelului inconfundabil care potrivit religiei creștine, amintește pacea, mântuirea și învierea.
Omologul Paștelui pentru panettone și pandoro, prăjitura bogată și pufoasă este făcută în mod tradițional cu făină de înaltă calitate, ouă proaspete de fermă, zahăr, unt și drojdie naturală, printr-o procedură laborioasă în care se folosesc trei aluaturi puse pe rând la dospit şi care durează cel puțin 16 ore să crească. După creștere, aluatul este apoi copt în forma iconică de porumbel și în cele din urmă acoperit cu zahăr perlat și migdale.
Vi se pare complicat? Este. La fel ca panettone, colomba este una dintre rarele excepții de la bucătăria italiană; chiar și cea mai tradițională nonna își va cumpăra colomba din magazin, mai degrabă decât să o facă singură.
Dar … de ce porumbel? Bună întrebare. Am aflat că prima colombă a venit din Milano, dar povestea nu se termină aici. Tortul a inspirat legende ale păcii care se întind până în Evul Mediu. Și toate sunt diferite.
Într-o versiune, colomba marchează victoria lombardă din 1176 asupra Sfântului Imperiu Roman, când doi porumbei au apărut în mod miraculos pe câmpul de luptă. O altă legendă sugerează că prăjitura inspirată de pace a fost coaptă pentru prima dată în secolul al VI-lea de o tânără fată, liniștindu-l cu succes pe regele Alboin din tribul lombard care cerea tribut de la orașul ei natal Pavia. A iubit atât de mult colomba, încât a eliberat-o și a cruțat locuitorii din Pavia.
Deși nu cunoaștem povestea reală, vă putem spune un lucru sigur: o felie de colombă merită o legiune de legende.
Vă invităm în magazin să alegeți dintre variantele noastre de colomba.